Onicomicoza

Onicomicoza este o afectiune prezenta la nivelul unghiilor, fie la maini, fie la picioare (raspandite intr-o proportie mai mare datorita mediului favorizant cald si umed) ce afecteaza o parte insemnata a populatiei, mai ales a populatiei varstnice.

Unul din efectele infectiei micotice a unghiei, pe langa cele medicale (ruperea, faramitarea, desprinderea unghiei si uneori durerea) este si disconfortul creat de aspectul inestetic al unghiei infectate si consecintele acestuia asupra pacientului, disconfort resimtit mai ales vara atunci cand ar trebui sa mearga descult, in sandale ori pantofi descoperiti. Daca este vorba de o infectie a unghiilor de la mana disconfortul se amplifica, pacientul manifestand retinere la strangerea mainilor sau chiar afisarea lor, avand tendinta de a le ascunde.

ciuperca unghie picior

Tocmai din concentrarea asupra aspectului estetic, majoritatea pacientilor neglijeaza boala in sine, nu se prezinta la medic din cauza jenei evidente pe care o au agravand astfel infectia micotica a unghiilor si oferindu-i timp sa se raspandeasca si la unghiile sanatoase.

Trebuie retinut ca onicomicoza este o boala ca oricare alta si necesita consult si tratament de specialitate deoarece nu va trece de la sine, ci se va complica, iar pe langa raspandirea la celelalte unghii sanatoase bolnavul poate transmite aceasta infectie si oamenilor sanatosi cu care intre in contact, cel mai frecvent membrii familiei.